De zoektocht naar passende leermiddelen

Home >  Blog >  Zoektocht naar passende leermiddelen

Veel scholen gebruiken methoden van uitgeverijen als leermiddel om leerdoelen te bereiken. Deze hebben tegenwoordig vaak bijpassende (webbased) software voor leerkrachten en leerlingen (zie eerder blog). Deze gebruik ik ook en door het nieuwe initiatief van de uitgeverijen (Momento), kunnen we deze software vanaf volgend schooljaar nog efficiënter gebruiken. Maar buiten deze methodesoftware is er nog zoveel meer te vinden. Zeker als je meer gepersonaliseerd en gedifferentieerd onderwijs wilt aanbieden moet je op zoek naar goed passende onderwijsleerstof. 

Vol goede moed starten we de zoektocht om de digitale wereld overzichtelijker te maken.

Mijn zoektocht begon bij de twee grote partijen in de educatieve sector, namelijk Kennisnet (een publieke organisatie voor onderwijs en ICT) en SLO (het nationaal expertisecentrum leerplanontwikkeling). Na wat grasduinen liep ik toch al snel tegen wat obstakels aan:

  • Al jaren heeft de SLO een leermiddelenmonitor en werkten ze samen met Wikiwijsleermiddelenplein om overzicht en inzicht te geven in leermiddelen. SLO heeft echter besloten om per 1 januari 2017 deze samenwerking te stoppen. Momenteel zijn ze in overleg met allerlei geledingen om te beoordelen hoe ze kunnen blijven bijdragen. Ze zijn wel voornemens om een nieuwe leermiddelenmonitor uit te brengen, maar ze stoppen met het verzamelen, registreren en inhoudelijk beschrijven van leermiddelen.
  • Op de website van Kennisnet is erg veel informatie te vinden, publicaties over leermiddelenbeleid … leermiddelentrends … auteursrecht op zelf ontwikkelde leermiddelen … elektronische leeromgevingen met app-stores … maar hoe vind ik de juiste middelen? 

Na volhardend doorzoeken en doorklikken kwam ik tot initiatieven en websites met als doel om meer transparantie en overzicht te geven in de grote leermiddelenmarkt. Ze maken vooral gebruik van metadata om digitale leermiddelen beter vindbaar te maken. Oftewel, ze koppelen aan de diverse leermiddelen bijpassende zoekwoorden, waardoor je hiermee kunt gaan selecteren.

1. Wikiwijs leermiddelenplein

Een onderwijsplatform waar je leermiddelen kunt zoeken, vergelijken, maken en delen. Dit initiatief is gestart vanuit Kennisnet en had tot 1 januari 2017 een samenwerkingsovereenkomst met SLO. Je kunt een persoonlijk account aanmaken (gratis) om je favoriete lesmateriaal te bewaren en/ of om je lesmateriaal zelf te maken en te delen.

2. Edurep

Een widget van Kennisnet voor een gratis educatieve zoekmachine. Deze kun je bijvoorbeeld op een eigen website plaatsen om digitaal leermateriaal beter vindbaar te maken. Je kunt zoeken naar lessen, toetsen, artikelen en/of educatief beeldmateriaal. Binnenkort zal deze widget ook toegevoegd worden aan het nieuwe BasisPortaal van Ratho, een portaal waarin alle leermiddelen functioneel en gebruiksvriendelijk gekoppeld kunnen worden.

 

3. Eduapp

Een website om naar apps van verschillende besturingssystemen te zoeken. Je kunt daarna bekijken wat andere leraren vinden van deze app en hoe je deze app kunt gebruiken in je lessen. Je kunt een eigen account aanmaken (gratis) om een persoonlijke lijst te bewaren voor een vak of thema of je kunt een schoolaccount gebruiken (niet gratis) om ook te zien welke apps anderen gebruiken binnen je school.

4. Reisgids digitaal leermateriaal

Een website met zoekfunctie voor digitaal leermateriaal, waaronder bronnen, werkvormen, tools en rolmodellen uit de dagelijkse onderwijspraktijk. Ook vind je hier handleidingen om zelf digitaal leermateriaal te maken en te arrangeren.

Het blijft een zoektocht, maar er bestaan mogelijkheden om digitale leermiddelen te zoeken, te vergelijken en te ordenen zonder onoverzichtelijk te zoeken met de standaard zoekmachines of bij de grote commerciële bedrijven.

Tot slot twee extraatjes … ze helpen niet direct bij de zoektocht naar passende leermiddelen, maar hebben wel interessante andere zoekfunctie ’s voor het onderwijs:

Een browser van Kennisnet en SLO om de kerndoelen en eindtermen van een vak (de kernprogramma's) in beeld te brengen en om inzicht te geven in de onderlinge relaties.

Een informatiesysteem om snel en eenvoudig te zoeken naar publicaties en actuele en relevante literatuur voor het onderwijs.

 

Helpdesk