PO Raad: hoe moet de school omgaan met de privacy van leerling gegevens

Home >  Nieuws >  PO Raad: hoe moet de school omgaan met de privacy van leerling gegevens

Door de toenemende digitalisering wordt in het onderwijs steeds meer gebruik gemaakt van ict. En er worden steeds meer gegevens van leerlingen verzameld. Dat brengt risico's met zich mee. Scholen moeten zich daar bewust van zijn en zorgvuldig omgaan met leerlinggegevens en privacy.

Uitspraak Europese Hof

Door een uitspraak Europese Hof van Justitie (oktober 2015) mogen Europese persoonsgegevens alleen nog in Amerika worden opgeslagen als Europese burgers het recht hebben om daarover te klagen. Of om juridische stappen te nemen tegen de schending van hun privacy.

Convenant privacy van de PO-Raad

Nederlandse scholen die gebruikmaken van diensten van Amerikaanse bedrijven, merkten niet direct iets van deze uitspraak. Voorlopig mogen gegevens onder voorwaarden voorlopig gewoon worden opgeslagen op Amerikaanse servers. Om inzicht te krijgen over deze “voorwaarden” heeft de PO-Raad een convenant privacy opgesteld met als bijlage het Model Bewerkersovereenkomst. Op deze aparte website staat alles verzameld.

Achtergrondinformatie van Kennisnet

Kennisnet ondersteunt hierin ook met meer achtergrondinformatie. Hieronder enkele praktische en nuttige links van Kennisnet:

Meer informatie over privacy en bewerkersovereenkomst

Wilt u meer informatie, neem dan contact op via info@ratho.nl of bel met 040 2370 426.

Helpdesk