Raak niet besmet met het CryptoLocker-virus!

Home >  Nieuws >  Raak niet besmet met het CryptoLocker-virus

We hebben u recent al eens geattendeerd op het CryptoLocker-virus maar aangezien het aantal meldingen de afgelopen dagen weer explosief is toegenomen willen we u via deze e-mail nogmaals wijzen op het feit dat het CryptoLocker-virus steeds sneller om zich heen grijpt en hoe u zich er zo goed mogelijk tegen kunt weren. Natuurlijk zorgen wij 'aan de achterkant' al voor bescherming door Cyberoam firewalls en het Bitdefender anti virus programma, maar ook zelf heeft u een belangrijke rol om ervoor te zorgen dat u en/ of uw organisatie niet besmet raakt. Hoe? Lees verder voor adviezen! 

Wat is het CryptoLocker-virus?

Dit virus komt binnen door e-mails te sturen uit naam van bekende post en pakket bezorg bedrijven zoals DHL, KPN, Fedex, UPS en Royal Mail. Ook andere nep bevestigingsmails zoals vliegtickets zijn gesignaleerd. In de inhoud wordt aangegeven dat er een pakket verstuurd is of dat de vlucht geboekt is en kan er op een bijlage of 'track and trace' link worden geklikt voor meer informatie of er zit een bijlage bij in de vorm van een ZIP-bestand. Hierna kan het virus worden geïnjecteerd op de computer en alles wat zich in hetzelfde netwerk begeeft. Ook de reeds gemaakte back-ups kunnen hierdoor onherstelbaar beschadigd worden. Het meest verontrustende in dit verhaal is dat wanneer één computer in uw netwerk is geïnfecteerd, het virus zich als een olievlek uit kan breiden over alle computers in uw netwerk.
Nadat het virus alle bestanden op de achtergrond heeft versleuteld, maakt het virus zich bekend. De criminele organisatie beloofd dat alle bestanden na betaling van een bedrag worden ontsleuteld. Echter er zijn berichten waarbij dit niet gebeurd, of het virus activeert zich na ontsleuteling opnieuw.
 

Klik niet overal zomaar op; wees voorzichtig!

We kunnen het niet vaak genoeg zeggen, maar de beste manier om uzelf en uw organisatie tegen het CryptoLocker-virus (en andere virussen) te beschermen is voorzichtigheid. Een aantal aandachtspunten:
 

  1. Uw bank zal u nooit vragen uw persoonsgegevens of rekeningnummers te controleren. Wordt u hierom gevraagd, dan is dit dus een teken dat de e-mail nep is.
  2. Wanneer u met uw muis over een link beweegt (zonder aan te klikken!) ziet u waar de link u heen zal voeren. Is dit een twijfelachtige link, klik dan niet!
  3. Soms kunt u aan het e-mailadres van de afzender zien dat de e-mail nep is. Vergelijkt u deze bij twijfel dus eerst met een echte e-mail die u eerder heeft ontvangen. 
  4. Zorg ervoor dat er een goede back-up van uw gegevens geregeld is. Zo kunt u, in geval van een infectie, uw bestanden redden.
  5. Wanneer u gebruik maakt van usb-sticks en deze in de computer zit wanneer uw computer wordt geïnfecteerd, en u gebruikt hem later op een andere computer (bijvoorbeeld thuis), wordt deze ook geïnfecteerd.
  6. Zorg voor een goed antivirus product en firewall en zorg er voor dat deze producten altijd up-to-date zijn zodat ze ook de nieuwe virussen kunnen onderscheppen.
  7. Wees extra voorzichtig met bijlagen met een .ZIP extensie

Toch besmet? Volg dan ons stappenplan:

Is uw computer toch geïnfecteerd, probeer het dan niet zelf op te lossen, maar neem direct contact op met ons via helpdesk@ratho.nl of 040 2370 426. Wij helpen en begeleiden u dan verder. Zelf kunt u vast het volgende doen: 

  • Zet uw computer uit;
  • Haal de netwerk/ internetkabel meteen uit de computer. Zo zorgt u ervoor dat het virus niet uw hele netwerk besmet; 
  • Bel meteen onze helpdesk: 040 2370 426. 

Wilt u nóg betere bescherming?

Ons advies is dan om te kiezen voor security oplossingen zoals een Cyberoam firewall of het Bitdefender anti virus programma. Deze komen op dit moment het beste uit de bus. Maar het biedt nooit 100% zekerheid, voorzichtigheid is dus het sleutelwoord. De keuze voor bijv. een online back-up is een goede optie omdat we op die manier bestanden altijd kunnen herstellen mocht het kwaad al geschied zijn.
Voor vragen en hulp kunt u contact opnemen via helpdesk@ratho.nl of 040 2370 426.

Helpdesk