Wij boeken successen met Microsoft 365

Home >  Nieuws >  Wij boeken successen met Microsoft 365

Microsoft biedt met het 365-platform een veilig platform voor samenwerking in de cloud. Dat is zeker welkom nu een groot deel van de kantoorwerkers thuis zit. Maar hoe pak je een migratie naar de cloud aan, bijvoorbeeld als er sprake is van een complexe organisatie met meerdere bedrijfsonderdelen? Het is de uitdaging waar wij voor stonden bij een grote financiële dienstverlener.

 

De coronapandemie heeft het thuiswerken in een stroomversnelling gebracht. Deze trend is echter niet zonder securityrisico’s. Buiten de veilige grenzen van het bedrijfsnetwerk bestaat bijvoorbeeld het risico dat medewerkers gebruikmaken van onveilige verbindingen, beveiligingsupdates niet direct installeren of verzuimen om back-ups te maken. Ook gaan ze op zoek naar nieuwe manieren om toch optimaal samen te kunnen werken met bijvoorbeeld collega’s, en die zijn niet altijd even veilig.

 

Al die kleine thuiskantoortjes vormen voor cybercriminelen een mogelijke toegangspoort tot het bedrijfsnetwerk, en tot gevoelige bedrijfsgegevens. Zo zagen we aan het begin van de coronacrisis een explosieve toename in het aantal phishingmails. In die mails lokken cybercriminelen de thuiswerker bijvoorbeeld naar het ‘intranet’ van het bedrijf, wat in werkelijkheid een frauduleuze website is. ‘Zoombombing’, oftewel het inbreken tijdens videovergaderingen, werd zelfs een begrip.

 

Microsoft 365 en Intune

“Bedrijven zijn nu meer dan ooit op zoek naar oplossingen voor het beveiligen van laptops en mobiele telefoons”, zegt Joris van der Sligte, technisch projectleider bij Ratho. “En naar manieren om veilig samen te werken. Dat kan bijvoorbeeld met behulp van Microsoft 365.”

 

Microsoft 365 maakt het onder andere mogelijk om documenten veilig op te slaan in de cloud en te delen en bewerken met SharePoint Online en OneDrive. De onderdelen Microsoft Teams en Exchange Online stroomlijnen de samenwerking en communicatie met collega’s en externen. Daarnaast kan het cloudgebaseerde Microsoft Intune worden ingezet voor het beheer en veilighouden van endpoints zoals laptops en smartphones.

 

Migratie kan uitdagend zijn

Wij hebben – met op de achtergrond ondersteuning door distributeur Tech Data – al meerdere bedrijven geholpen bij de migratie naar Microsoft 365 en Microsoft Intune. Als voorbeeld haalt Van der Sligte een snelgroeiende consultancy-organisatie met meerdere bedrijfsonderdelen en vestigingen in verschillende landen aan. “Dit was technisch best een uitdagend project.”

 

“Bij deze organisatie hebben we alle bestanden overgezet van traditionele serveromgevingen naar de cloud”, vertelt hij. “De nieuwe omgeving moest daarbij conform de ISO27001 voor informatiebeveiliging worden ingericht. Daar konden we met Microsoft 365 en Microsoft Intune in voorzien. Hiermee konden we medewerkers namelijk lid maken van diverse teams, zonder dat ze de teams van andere bedrijven binnen de organisatie zien. Alle bedrijfsonderdelen maken dus gebruik van één omgeving, terwijl er toch sprake is van een scheiding.”

 

Blijf communiceren

“Bij een dergelijk migratieproject moet je ervoor zorgen dat er geen data verloren gaan, dat mensen er geen hinder van ondervinden en dat het allemaal veilig gebeurt. De ‘BIV-triade van beschikbaarheid, integriteit en vertrouwelijkheid moet zo goed mogelijk gewaarborgd blijven”, vervolgt Van der Sligte. “En je moet er uiteraard voor zorgen dat alles volgens planning verloopt en dat het project binnen het budget blijft.”

 

Onder andere een duidelijke businesscase en een inventarisatie van hard- en software dragen bij aan het succes van een dergelijk complex migratieproject. Maar volgens Van der Sligte is ook het belang van een goede communicatie niet te onderschatten. De volgende aanbevelingen gaan volgens de projectleider van Ratho voor alle migratieprojecten op:

 

  1. Stel intern een projectmanager aan

“Je hebt intern iemand nodig die dingen geregeld krijgt”. Als er geen aanspreekpunt is, lopen migratieprojecten vaak vertraging op. Ook een ‘veranderteam’ met daarin bijvoorbeeld collega’s van alle afdelingen kan de snelheid erin houden.

  1. Besteed aandacht aan verwachtingsmanagement

Uiteindelijk zal iedereen een nieuwe manier van werken moeten adopteren. Verwachtingsmanagement bevordert die adoptie. Neem collega’s zo vroeg mogelijk mee in het proces. Laat zien waarom je anders gaat werken en wat de voordelen daarvan zijn. 

  1. Blijf in gesprek

De ontwikkeling van een cloudplatform zoals Microsoft 365 staat nooit stil. Er komen altijd weer nieuwe handige functies bij. Dan helpt het als iemand binnen de organisatie verantwoordelijk is voor innovatie. Die kan de nieuwe mogelijkheden doorlopend onder de aandacht brengen bij collega’s. Zo haal je meer uit je investering.

 

Meer informatie

Onze collega Joris schrijft zelf ook blogs, bijvoorbeeld deze over informatiebeveiliging. Heb je verder vragen contact op via interesse@ratho.nl, bel 040 2370 304 of vul het terugbel formulier in.

 

Dit veld is verplicht omdat we contact op willen nemen

 

Ik help u graag met het doorgronden van uw IT beveiliging. Van awareness van uw medewerkers tot ingenieuze firewalls, SIEM en/of SOC oplossingen; u bent bij ons aan het goede adres!
Joris van der Sligte

Joris van der Sligte

040 2370 426 joris@ratho.nl

Helpdesk