Met deze 5 tips kies je voor de juiste securitypartner

DELEN

Talloze organisaties hebben hun security helaas niet toereikend ingericht. Dat is ook niet verwonderlijk. Het toepassen van securityoplossingen is namelijk erg complex geworden en levert de nodige hoofdbrekens op. Security is zeker voor mkb’ers gewoonweg te ingewikkeld, waardoor zij hierbij hulp nodig hebben. Bijvoorbeeld van een managed security services provider (MSSP). Geldt dat ook voor jou? Lees dan onze tips hoe je een securitypartner kiest.

Een partner selecteren die is gespecialiseerd in security is lastig. Want waar let je op? Hoe weet je of het gaat om een betrouwbare partij die beveiligingsproblemen kan helpen voorkomen? We hebben 5 tips voor je op een rij gezet.

1. Begin jouw zoektocht op tijd


De zoektocht naar een securitypartner kan niet vroeg genoeg beginnen. Cybercriminelen kunnen iedere dag toeslaan. Haastige spoed is echter zelden goed. Het ontwikkelen van een goede relatie met een securitypartner kost tijd. Hou in je achterhoofd dat deze partij het verlengstuk wordt van jouw eigen team/ organisatie en het enige tijd vereist om te achterhalen of er een goede match is.

 

2. Beoordeel meer dan technische expertise 


Uiteraard moet de securitypartner de technische expertise in huis hebben die voor jouw organisatie nodig is. Zo moet de partij kennis hebben van de software en cloudoplossingen waarmee je werkt. Het is belangrijk dat de securitypartner ook zelf de zaken goed op orde heeft. Denk aan een certificering voor ISO-standaarden zoals ISO 27001 en NEN 7510. Dergelijke standaarden verzekeren dat de partner grondig te werk gaat en veilige processen hanteert.

Vergeet echter ook niet de softskills te bekijken. Een technisch expert moet zijn vak goed verstaan, maar ook uitstekend kunnen samenwerken met jouw team. Het is ook belangrijk dat ze dezelfde cultuur en waarden hebben als jouw eigen organisatie.

 

3. Bepaal de focus


Jouw securitypartner moet gefocust zijn op het verbeteren van de beveiligingsresultaten van jouw organisatie en niet op het maken van zoveel mogelijk omzet. Gebruik je bijvoorbeeld Microsoft 365? Dan beschik je over een goede basis, die je eventueel kunt aanvullen met extra diensten die de beveiliging verder verbeteren. In deze blog lees je hier meer over.
 

4. Wees kritisch


Als je vraagt of een partner over de juiste security-expertise beschikt, zal het antwoord volmondig 'ja' zijn. Verkooptechnieken zijn vaak sterk ontwikkeld. Maar of de technische uitvoering net zo goed is, is altijd maar afwachten. Wees daarom kritisch.

Het is onder andere belangrijk om te weten of de betreffende partij een goed zicht heeft op de risico's die je loopt en of je concrete aanbevelingen krijgt om jouw organisatie beter te beveiligen. Krijg je het gevoel dat de partij vooral uitvoert wat je vraagt, dan is de kans groot dat het niet om een echte securityspecialist gaat. Vraagt de partner goed door naar jouw situatie, dan heb je waarschijnlijk te maken met een partner die proactief met je meedenkt.

 

5. Stel zoveel mogelijk vragen 

 

Om een goed beeld te krijgen van de partner, kun je niet genoeg vragen stellen. Denk hierbij aan vragen zoals:
  • Hoe transparant werken ze?
  • Op welke wijze gaan ze om met jouw data?
  • Welke strategie hanteert een partner op het moment dat security-incidenten plaatsvinden, en wat is de responsetijd?
  • Wie ondersteunt je tijdens incidenten en hoe neem je contact op met ze?
  • Naar welke communicatiemiddelen gaat de voorkeur van jou en de partner uit?
  • In welke securityoplossingen moet je investeren om jouw business te beschermen? Welke kosten gaan hiermee gepaard?
  • Hoe blijft de partner op de hoogte van de nieuwste beveiligingstechnologieën?
  • Hoe informeren ze jou hierover?

Het is vandaag de dag al vrijwel onmogelijk om te bepalen welke van de talloze securityoplossingen voor jou het beste zijn. Maar bij het selecteren van een securitypartner is dat niet veel anders. Niet alleen zijn er veel partijen die claimen alles over security te weten. Er is ook een groot verschil in de kwaliteit die ze leveren. Zorg daarom voor een goede beoordeling van de partners, want de beveiliging van jouw onderneming staat op het spel.

 

Wil je weten wat onze expertise, ervaring en werkwijze is als het gaat om informatiebeveiliging? En ben je benieuwd hoe wij jouw security naar een hoger niveau kunnen tillen? Neem dan contact op met Cas van der Steen. Hij legt jou graag onze werkwijze en visie uit. Laten we kennismaken!

 

Neem contact met mij op