top of page
  • Foto van schrijverCas van der Steen

Voorkom dataverlies: 4 tips voor het beveiligen van de gevirtualiseerde IT-infrastructuur

Een computer, een netwerk, een server… als het onderdeel uitmaakt van je IT-infrastructuur, dan kun je het virtualiseren. Het virtualiseren van een IT-infrastructuur betekent dat je de fysieke componenten van je IT, zoals servers en opslagapparaten, vervangt door softwarematige versies die op een virtuele laag draaien. Het stelt organisaties in staat om meerdere virtuele machines te creëren op één fysieke server. Kort gezegd betekent het dat je met één fysieke machine meerdere virtuele machines kan draaien die allemaal hun eigen functies hebben en als afzonderlijke machines werken. 


Virtualisatie is een veelgebruikte methode bij organisaties voor het opslaan van gegevens. Het maakt de de IT-infrastructuur flexibeler, makkelijker te configureren en goedkoper in vergelijking met fysieke oplossingen. Maar deze methode heeft andere risico's en vraagt daarmee ook een andere beveiligingsaanpak. Er is namelijk een groter risico op dataverlies, omdat veel tools en praktijken voor fysieke databescherming bijna nutteloos zijn in de virtuele omgeving. Virtuele bedreigingen zijn anders, daarom moet je verder denken dan traditionele netwerkbeveiliging. 


Als je een virtuele infrastructuur gebruikt voor het opslaan van gegevens, dan is het de moeite waard om door te lezen! In dit artikel bespreek ik namelijk allereerst de drie meest voorkomende beveiligingsproblemen die organisaties tegenkomen bij het virtualiseren van hun IT-omgeving. Daarna geef ik je wat tips  om de beveiliging te verbeteren. We willen tenslotte allemaal dat onze data veilig is en blijft, toch?

 

De 3 meest voorkomende beveiligingsproblemen van virtualisatie

 

Risico 1: Externe aanvallen

Externe aanvallen zijn een grote bedreiging voor de veiligheid van een gevirtualiseerde infrastructuur. Wanneer hackers toegang krijgen tot de software die je gebruikt voor het beheer van hosts of servers, kunnen ze andere belangrijke delen van je systeem aanvallen. Hierdoor kunnen ze bijvoorbeeld nieuwe gebruikers maken en gevoelige informatie stelen of verwijderen. 

 

Risico 2: Bestanden delen en kopiëren

Meestal zijn het delen van hosts en virtuele machines (VM's) en het kopiëren van elementen tussen de externe beheerconsole en de VM uitgeschakeld. Je kunt deze instellingen wel aanpassen, maar ik raad je aan dit niet te doen. Als een hacker namelijk toegang krijgt tot je beheerconsole, kan hij gegevens kopiëren buiten je virtuele omgeving of kwaadaardige software installeren in je virtuele machine.

 

Risico 3: Virussen

Virtuele machines zijn gevoelig voor allerlei soorten aanvallen, waarvan ransomware één van de meest voorkomende is. Het is daarom super belangrijk om regelmatig back-ups te maken en deze op een veilige locatie op te slaan.  Als je geen back-ups maakt, kunnen hackers je in een lastige situatie brengen en geld van je vragen om je gegevens terug te krijgen.



Bescherm je gevirtualiseerde infrastructuur


Voorkomen is beter dan genezen! Daarom deel ik graag 4 waardevolle tips met je om de beveiliging van je gevirtualiseerde infrastructuur te optimaliseren. Door deze tips proactief toe te passen, kun je potentiële bedreigingen op tijd identificeren en voorkomen. Zo ben je er zeker van dat je systeem veilig is en beschermd blijft tegen aanvallen.


Tip 1: Beheer je virtuele machines om chaos te voorkomen 

Een overvloed aan virtuele machines kan leiden tot chaotische situaties in je virtuele omgeving. Om dit te voorkomen is het belangrijk om het beheer van je VM's goed op orde te hebben. Hier zijn enkele tips om virtuele wildgroei te voorkomen:


  • • Zorg voor een up-to-date inventaris lijst;

  • • Zoek naar table locks;

  • • Zet uitkijkposten op met toezicht op meerdere locaties;

  • • Controleer IP-adressen die toegang hebben tot je VM's;

  • • Gebruik geen database grant statements om privileges te geven aan andere gebruikers

  • • Maak zowel on- als off-site back-ups;

  • • Beoordeel regelmatig je virtuele omgeving en bepaal welke machines je nodig hebt en welke niet;

  • • Zorg voor een centraal logboek van je systemen en registreer alle hardware actie;

  • • Maak een patch-onderhoudsschema voor alle machines om ze up-to-date te houden.


Tip 2: Zorg voor de juiste virtuele configuratie instellingen

Als je virtuele servers gebruikt, loop je het risico op configuratiefouten. Het is daarom belangrijk om ervoor te zorgen dat de eerste instellingen vrij zijn van veiligheidsrisico's. Dit bestaat bijvoorbeeld uit het vermijden van onnodige poorten, nutteloze diensten en vergelijkbare kwetsbaarheden. Anders erven al jouw virtuele machines dezelfde problemen.


Houd er ook rekening mee dat de meeste virtualisatieplatforms slechts drie beveiligingsinstellingen voor switches bieden: vervalste verzendingen, MAC-adreswijzigingen en promiscue modus. Er is geen beveiliging voor virtuele systemen die verbinding maakt met andere netwerkgebieden. Zorg er dus voor dat je elk virtualisatieplatform onderzoekt dat dit soort communicatie mogelijk maakt, inclusief alle geheugenlekken, copy-paste functies en device drivers. Je kunt ook de systeembewaking aanpassen zodat deze hierop let. 



Tip 3: Beveilig alle onderdelen van de infrastructuur

Om de veiligheid van je gevirtualiseerde infrastructuur te waarborgen, is het belangrijk om alle onderdelen ervan goed te beveiligen. Hierbij moet je niet alleen denken aan fysieke componenten zoals switches, hosts, fysieke opslag en routers, maar ook aan virtuele en gastsystemen. Vergeet daarnaast ook niet om al je cloudsystemen te beveiligen.Enkele tips om alle onderdelen van de infrastructuur te beschermen zijn:

  • • Zorg dat je hosts de nieuwste firmware hebben en dat al je VMware-tools up-to-date zijn.

  • • Zorg ervoor dat de firmware van alle actieve netwerkelementen zoals routers, switches en load balancers up-to-date is.

  • • Zorg dat alle besturingssystemen gepatcht zijn met automatische updates. Plan patch-installaties buiten werktijd en neem automatische reboots op.

  • • Zorg dat er betrouwbare anti-malware- en antivirussoftware geïnstalleerd is in alle gevirtualiseerde omgevingen en dat deze regelmatig wordt bijgewerkt.

 

Tip 4: Zorg voor een robuust back-up plan

Goede plannen voor disaster recovery (DR) en back-up zijn essentieel om ervoor te zorgen dat je organisatie blijft runnen na een aanval. Zowel je fysieke als virtuele componenten kunnen namelijk zware schade oplopen door cyberaanvallen, natuurrampen en andere onvoorziene omstandigheden. Het beste is om een DR-locatie te hebben op een afgelegen datacenter of in de cloud. Zo verklein je het risico dat je belangrijke gegevens worden aangetast en je langdurig buitenspel staat.


Verder is het belangrijk om back-ups te maken van zowel je VM's als je fysieke servers. Gelukkig kun je back-ups maken van fysieke systemen die op Windows of Linux draaien, evenals van VM's die op elk besturingssysteem werken.Zorg er ook voor dat je ten minste drie kopieën van je gegevens maakt en dat je er twee op verschillende virtuele locaties opslaat. Sla de derde kopie off-site op. Als je nog een stap verder wilt gaan, kun je je VM's repliceren naar een ander datacenter in geval van nood.

 

Geef prioriteit aan de beveiliging van de virtuele infrastructuur Bescherming van alle aspecten van de virtuele infrastructuur is essentieel om problemen te voorkomen. Maak je je hier zorgen over? Je bent niet de enige. Wij kunnen je helpen om de beveiliging van de gevirtualiseerde infrastructuur te verbeteren. Neem contact met ons op voor een kort gesprek van 10-15 minuten of doe onze cybersecurityscan. 


 

Cas is onze accountmanager. Met zijn jarenlange ervaring op onze helpdesk kan hij eenvoudig de vertaalslag maken in wat technisch én commercieel mogelijk en haalbaar is.

bottom of page