Data Protection Day: maak kinderen bewust van online risico’s

DELEN

28 januari is de internationale dag van de gegevensbescherming, ook wel Data Protection Day genoemd. Het doel van deze dag is informatie verstrekken over bescherming van persoonsgegevens in alle aspecten van het leven. Wij willen nu de aandacht besteden aan het veilig gebruik van data bij kinderen.

Uit onderzoek blijkt dat 85% van de moeders aangeeft technologische middelen te gebruiken om hun kinderen bezig te houden - geen overbodige luxe dus om (jonge) kinderen nu al bewust te maken van de gevaren van online mediagebruik. Zijn zij zich wel voldoende bewust van de gevaren van het internet?

 

Spelenderwijs leren over internetveiligheid met de Hacker escaperoom

 

Docentenbijscholing heeft het escape room spel ‘Ontmasker de Hacker' ontwikkeld dat je hierbij kan helpen. In dit digitale escape room spel probeert een hacker de school te hacken. Het is een spannend spel, waarbij kinderen spelenderwijs leren over internetveiligheid. Je kunt dit spel geheel online spelen maar ook fysiek in de klas. Individueel spelen is mogelijk, maar in een groepje pak je de extra winst van het samenwerken en reflecteren daarop. Kinderen gaan actief bezig om kennis te verwerven en samen te werken. Als docent heb je hier verder geen werk aan. Je kunt het spel direct spelen. Bron: docentenbijscholing.nl.

 

Verantwoordelijkheid voor veilig data gebruik?

 

Er ligt een verantwoordelijkheid bij zowel ouders als docenten om de internetveiligheid bij kinderen onder de aandacht te brengen én te houden. Data Protection Day is het perfecte moment om dit gesprek met je kinderen aan te gaan. Zowel thuis als in de klas. Zorg dat kinderen begrijpen dat internetgebruik niet zonder gevaar is:

  • Ergens je gegevens achterlaten is niet altijd verstandig en is het spelletje gratis? Dan ben jij, oftewel je persoonlijke data, het verdienmodel. Ben je hier bewust van?
  • Wat denk je van een veilig wachtwoord? Dat is erg belangrijk om gegevensdiefstal te voorkomen.

Online veiligheid is een breed begrip


Online veiligheid behelst natuurlijk veel meer dan alleen goed gebruik van wachtwoorden. Het is een ontzettend breed begrip, waar vele onderwerpen onder vallen die allemaal relevant zijn. Welke afspraken maken ouders bijvoorbeeld met hun kinderen als het gaat om gebruik van een mobiele telefoon of tablet:

  • Mogen ze apps alleen downloaden met toestemming?
  • Welke regels maak je met het kind over het achterlaten van je emailadres, Instagram account of adresgegevens?
  • Wordt in de klas besproken hoe andere kinderen en ouders hier mee omgaan?
  • Wat doe als je een berichtje krijgt van een vreemde? Reageer je erop, negeer je het? Vertel je het aan je docent of je vader en moeder?

Genoeg te bespreken dus tijdens Data Protection Day!