Meldplicht voor scholen na hack of ransomware aanval

DELEN

Begin december 2021 maakte demissionair Minister Slob bekend dat er een meldplicht komt voor scholen als zij worden getroffen door een hack of ransomware aanval. Met deze maatregel wil de Tweede Kamer een eerste stap zetten om het niveau van digitale beveiliging in het onderwijs omhoog te krijgen. Met deze meldplicht komt er inzicht in hoe vaak en hoe ernstig scholen worden getroffen door cybercrime en omdat ze zich hier dan beter op kunnen voorbereiden.

Als cybercriminelen namelijk toeslaan met bijvoorbeeld een ransomware of DDoS-aanval, kan dat grote gevolgen hebben voor de software en voor het functioneren van digitale processen. De Nationaal Coördinator Terrorismebestrijding en Veiligheid (NCTV) wijst erop dat scholen hun taken dan niet meer goed kunnen uitvoeren.

Voorkomen is beter dan genezen, maar met al die dreigingen van tegenwoordig hoef je je eigenlijk niet af te vragen óf er aan aanval komt, maar meer wanneer. Daarom kun je maar beter inzicht hebben in de huidige status en waar verbeteringen mogelijk zijn zodat scholen zich vooraf kunnen wapenen.

 

Know your Role sign with clouds and sky background

 

Verbeter de ICT veiligheid op jouw school met een scan

 

We hebben de vijf grootste dreigingen op een rij gezet en ook welke basismaatregelen jij alvast kunt treffen. Wil je een exact inzicht in jouw huidige situatie en weten welke van die maatregelen specifiek gelden voor jouw school, laat ons dan een Quick scan of Cyber security scan uitvoeren. Deze bestaat o.a. uit de volgende onderdelen:

  • Een uitgebreide vragenlijst over wat jij geregeld hebt als het gaat om informatiebeveiliging (zowel technisch als beleidsmatig).
  • Een toetsing van hoe voorbereid jouw organisatie is op een mogelijke ransomware aanval.
  • Een phishing simulatie waarmee we objectief vaststellen hoe de nummer 1 zwakke schakel binnen elke organisatie op het gebied van informatiebeveiliging - de medewerkers - omgaan met bepaalde dreigingen van buitenaf.

Neem de juiste stappen voor een betere beveiliging van jouw schoolomgeving


Van de uitkomsten ontvang je een overzichtelijk rapport met bevindingen en oplossingen. Je weet dan hoe je er voor staat en welke stappen je (samen met ons) kunt nemen voor een betere beveiliging van jouw schoolomgeving.

 

woman investment consultant analyzing company annual financial report balance sheet statement working with documents graphs. Stock market, office, tax, education concept. Hands with charts papers

 

Meer informatie

Lees hier meer informatie over de Quick scan en de Cyber security scan of neem contact op met onze expert Cas van der Steen via cas@ratho.nl of 06-15597730.