Het belang van goed werkende ICT is groot op het Willibrord Gymnasium in Deurne. Gerard: ‘Als de ICT eruit ligt, kunnen we niet meer fatsoenlijk werken. We gebruiken digiborden en ons leerlingadministratiesysteem, de aanwezigheidsregistratie én veel van onze primaire processen draaien in de cloud. We moeten dan improviseren, en dat lukt wel een aantal uur, maar we zijn toch echt afhankelijk van internet.’ Een internetverbinding is tegenwoordig cruciaal, maar dat was echter niet direct de vraag waarom het Willibrord Gymnasium contact heeft gezocht met Ratho. De school was niet meer tevreden over de partij die hun e-mailsysteem verzorgde, dus gingen ze op zoek naar een andere partij. Daarnaast hadden zij ook de wens om meer in de cloud te gaan werken, zodat leerlingen en docenten overal aan hun schooldocumenten kunnen werken.

De keuze tussen Microsoft Office 365 en Google Apps for Education

Ze zijn hun zoektocht begonnen door een weloverwogen keuze te maken tussen Google Apps for Education en Microsoft Office 365 in hun school. In eerste instantie waren ze het meest positief over Google, maar gedurende het keuzeproces werd Office 365 steeds beter, waardoor uiteindelijk gekozen is voor Microsoft. Op de partnerpagina van Microsoft vonden ze drie partijen die de gewenste Office 365-omgeving konden implementeren én ook ervaring hadden in het onderwijs. Tijdens de gesprekken en voorstellen die volgden, kwam Ratho naar voren als de partij met wie het klikte. ‘Niet alleen de kosten waren belangrijk voor ons, maar ook het feit dat Ratho een laagdrempelige partij is, waardoor we meteen het persoonlijke contact en de korte lijntjes mochten ervaren. Dit vinden wij erg prettig.’ aldus Anton. 

Snel werken met Office 365 en Teams inzetten als ELO

De eerste stap was dat de e-mail van docenten werd overgezet naar de Office 365-omgeving. Meteen merkten ze dat het beter werkt; waar ‘vroeger’ een e-mail wel eens een dag onderweg kon zijn, gaat het nu razendsnel. ‘Ook de opslagruimte is er voor ons een factor 200 op vooruit gegaan. We zijn zeer tevreden want we hebben alle voordelen, het werkt stabieler én het is nog gratis ook!’ merkt Gerard op. Een logische vervolgstap is dat ook leerlingen met Office 365 kunnen gaan werken. Op termijn verwachten ze dan ook dat de huidige ELO kan worden vervangen door Teams van Microsoft. Die vraag krijgen ze ook vanuit hun eigen organisatie. ‘Kanttekening hierbij is wel dat zowel leerling als leerkracht goed moeten worden begeleid, zodat alle functies en mogelijkheden van de Office 365-omgeving op de juiste manier ingezet en gebruikt kan worden.’ 

De toekomst van Ratho en het Willibrord Gymnasium

Er ligt nog geen heel duidelijk plan; het wordt bekeken per onderdeel, maar dat Ratho hen in de toekomst vaker mag ondersteunen is wel duidelijk. ‘Het contact is altijd prettig geweest zowel tijdens het voortraject als tijdens de implementatie. Wat opviel is dat er tijdens het traject niet is afgeweken van wat ons vooraf  door onze projectleider Joris van der Sligte was verteld. Het enige aandachtspunt was dat wij de documentatie vooraf wat overzichtelijker in beeld hadden willen krijgen.’
Dit punt heeft Ratho meteen aangepakt en bij de aankomende projecten visualiseren ze vooraf de werkzaamheden en de consequenties die dit heeft voor het netwerk en bundelen ze de geleverde documentatie. In toekomstige trajecten, waarbij leerlingen gebruik gaan maken van Office 365, kan Ratho zeker weer een positieve bijdrage leveren.

Gerard Vogels, systeembeheerder en Anton Manders, docent en ICT-coördinator, Willibrord Gymnasium Deurne


Linkedin Twitter Facebook youtube