Actuele storingen

Home >  Status

Berichtgevingen over de beschikbaarheid van onze diensten of die van externen (door onderhoud, storingen of onderbrekingen) tonen wij op deze pagina.

 

Actuele storingen/ updates

3-7-2021

Beste opdrachtgever,

Misschien heb je het al gehoord of gelezen, vandaag staat de media bol van de grote gijzelsoftware aanval die ook Nederlandse bedrijven treft. Via dit bericht willen wij jou informeren dat wij bij Ratho geen gebruik maken van deze software. Wij zijn dus niet geïnfecteerd door deze hack waardoor ook jij als onze opdrachtgever hierdoor geen risico loopt. Hieruit blijkt maar weer het belang van een goede IT beveiliging!

Wat is er aan de hand?
Sinds vrijdagavond heeft een handvol Nederlandse bedrijven zich gemeld naar aanleiding van deze hack. Het gaat om grote en kleine IT bedrijven - en hun klanten - die slachtoffer zijn van een (waarschijnlijk) Russische hackersgroep, die wereldwijd heeft toegeslagen.
Bij zo’n aanval met gijzelsoftware worden computersystemen door criminelen platgelegd totdat het getroffen bedrijf losgeld betaalt. In 17 verschillende landen zijn minstens duizend bedrijven getroffen, waaronder dus ook bedrijven in Nederland.

De in Nederland getroffen bedrijven maken gebruik van een specifiek pakket van Kaseya - een bedrijf dat ICT-beheersoftware maakt - waarmee IT-beheerbedrijven op afstand de computersystemen van hun klanten kunnen bedienen. Ze kunnen bijvoorbeeld op afstand nieuwe software op werkplekken en servers installeren. Vrijdagavond kwamen de eerste berichten en waarschijnlijk volgen er begin deze week nog meer.

Heb je vragen naar aanleiding van deze gebeurtenis of vragen over informatie beveiliging, dan staan we je vanaf maandagmorgen graag weer te woord.

 

Groet

Het Ratho Team 

Helpdesk