top of page
  • Foto van schrijverRatho

Gemeente Uden

Een centraal beheerbaar wi-fi netwerk voor de Gemeente Uden


"Het was lang zoeken naar een ict-dienstverlener, die aan onze wensen kon voldoen", begint Hans Wösten van de gemeente Uden, terugkijkend op het recente traject van begin 2014. "Een wifi-netwerk dat wij zelf centraal kunnen beheren voor een betaalbare prijs. Dat waren de voorwaarden van onze gemeente. In een gesprek met Ratho-directeur Thomas Schepers merkt Wösten dat er 'actief wordt meegedacht'. "Ik kreeg meteen het gevoel dat Thomas er sowieso wilde uitkomen. Een gemeente heeft niet de meeste expertise wat er mogelijk is, maar weet vaak wel wat het wil. Ratho wist vraag en aanbod perfect op elkaar aan te sluiten. Ook qua prijs, want bij gemeenten wordt er toch steeds meer op de centen gelet. Zeker wat betreft ict."


Hans Wösten, beveiligingsfunctionaris en ict-adviseur van de gemeente Uden


Geschiedenis en Kennismaking


Gemeente Uden beschikte over een draadloos netwerk binnen het gemeentehuis, maar de dekking en capaciteit hiervan lieten te wensen over. Door ervaringen van een andere gemeente met de Wi-Fi oplossingen van Aerohive, kwam Hans Wösten met deze fabrikant in aanraking.


Door de goede relatie tussen Aerohive Networks en Ratho en het feit dat de fabrikant weet dat wij zeer actief zijn bij gemeentes en onderwijsinstellingen, was het contact snel gemaakt. Na een kort offertetraject was het gevoel dat Hans had bij het contact met ons, in combinatie met een scherpe offerte, doorslaggevend om verder te gaan met Ratho.


Het feit dat wij ook zorg draagden voor de benodigde aanpassingen in de bekabeling en dus het gehele project van A-tot-Z in eigen controle hielden, was een extra garantie voor een succesvolle en tijdige oplevering.


De Vraagstelling


De wens van Gemeente Uden was simpel en direct; ze wilden een dekkend Wi-Fi netwerk binnen het 5 verdiepingen tellende gemeentehuis in het centrum van Uden. Beveiliging, stabiliteit en capaciteit waren hierbij de belangrijkste vereisten. Daarnaast was er ook de wens om snel tot handelen over te kunnen gaan om voor de aankomende vakantieperiode alles rond te hebben.


De Oplossing


De Wi-Fi oplossingen van Aerohive Networks blinken uit in het feit dat het een controller-loze oplossing is op basis van de zogenaamde 'Hivemanager' die vanuit de Cloud aangeboden wordt. Na een grondige controle meting op locatie is vastgesteld waar precies de toegangspunten geplaatst moesten gaan worden. Vervolgens hebben wij de nodigde aanpassingen gedaan in de databekabeling en zijn de toegangspunten opgehangen. 

Aansluitend heeft onze engineer in samenwerking met de IT afdeling van de gemeente gezorgd voor de configuratie conform de gespecificeerde wensen. 


Na de ingebruikname van het Wi-Fi netwerk verzorgt onze service- en helpdesk aansluitend de ondersteuning. Het feit dat wij hierbij de Hivemanager via ons redundante serverplatform in de datacenters van Interconnect geplaatst hebben, zorgt ervoor dat wij op elk vlak controle hebben en nergens afhankelijk zijn van overige partijen bij het verlenen van ondersteuning.


De Toekomst


Het gebruik van mobiele apparatuur neemt exponentieel toe alsmede ook de ontwikkelingen op het gebied van de draadloze netwerktechnologie.

We zien dat ook binnen het Wi-Fi netwerk van de gemeente deze toename terug te zien is. Daarnaast zijn er steeds meer externe locaties die ook voorzien dienen te worden van draadloze netwerktoegang.


Door de lineaire schaalbaarheid van de Aerohive oplossing, is het eenvoudig om de capaciteit uit te bereiden. Er is geen lang implementatietraject nodig; we hangen gewoon extra toegangspunten op de locatie op, voeren de configuratie door op deze nieuwe apparatuur en een uurtje later is onze engineer al weer op weg naar de volgende opdrachtgever.


Oplossingen


Gemeente Uden maakt gebruik van ons beheerde WiFI concept op basis van apparatuur van Aerohive Networks in combinatie met de mogelijkheid om onze service- en helpdesk als achtervang te laten fungeren indien de eigen IT mensen hierom vragen.


Beheerde WiFi op basis van apparatuur van Aerohive Networks


Het beheerde Wifi concept is gericht op organisaties die niet alleen een stabiel Wifi netwerk willen met voldoende capaciteit, maar juist ook na de initiële oplevering ontzorgt willen worden in het gebruik ervan. Voor een vast bedrag krijgt de organisatie niet alleen de beschikking over de nieuwste software versies behorende bij de apparatuur, maar is de hardware garantie ook ondervangen alsmede het beheer en de ondersteuning vanuit onze eigen service- en helpdesk in het geval van vragen of storingen.


De grote kracht van de WiFi oplossing Aerohive Networks is daarnaast het feit dat het een controlerloze oplossing is; er is dus geen hardware matige controler meer benodigd op locatie. Het beheer wordt vanuit de zogenaamde Hivemanager vanuit ons redundante datacenter beschikbaar gesteld. Ook indien de verbinding met deze Hivemanager verloren zou gaan, werkt de oplossing echter gewoon door zonder problemen. Bijkomend voordeel is dat de oplossing lineair schaalbaar is door het ontbreken van de hardware controler op locatie; meer dekking of meer capaciteit is dus enkel een kwestie van het plaatsen van een extra toegangspunt zonder noemenswaardige bijkomende kosten.

Standaard wordt dit beheerconcept voorzien van een 8-uurs SLA, maar u heeft ook de optie om voor een 4-uurs SLA te kiezen. 


Interview


"Het was lang zoeken naar een ict-dienstverlener, die aan onze wensen kon voldoen", begint Hans Wösten van de gemeente Uden, terugkijkend op het recente traject van begin 2014. "Een wifi-netwerk dat wij zelf centraal kunnen beheren voor een betaalbare prijs. Dat waren de voorwaarden van onze gemeente. Wij hadden vijf offertes aangevraagd, maar geen daarvan sloot aan. Of het was te duur, of het kon niet centraal worden beheerd. En toen stuitten we op Ratho."

In een gesprek met Ratho-directeur Thomas Schepers merkt Wösten dat er 'actief wordt meegedacht'. "Ik kreeg meteen het gevoel dat Thomas er sowieso wilde uitkomen. Een gemeente heeft niet de meeste expertise wat er mogelijk is, maar weet vaak wel wat het wil. Ratho wist vraag en aanbod perfect op elkaar aan te sluiten. Ook qua prijs, want bij gemeenten wordt er toch steeds meer op de centen gelet. Zeker wat betreft ict."


De eerste opdracht is daarop geïmplementeerd. "Direct naar volledige tevredenheid", benadrukt Wösten, die bewust koos voor louter een wifi-netwerk. "Ik zocht een dienstverlener die maatwerk wilde leveren en niet alleen op een gecombineerde opdracht inzette. In de toekomst zullen er nog wel meer ict-behoeften ontstaan. Een betrouwbaar bedrijf dat actief meedenkt, is dan bijzonder prettig om mee zaken te doen. Ik heb dan ook vertrouwen in een toekomstige samenwerking."

 

Hans Wösten, beveiligingsfunctionaris en ict-adviseur van de gemeente Uden 


Comentarios


bottom of page