RathoPortaal


Onze intuïtieve online leer- en werkomgeving

RathoPortaal in combinatie met ICT in het onderwijs

Het RathoPortaal is ontwikkeld vanuit de vraag uit het onderwijs voor een intuïtief en gebruiksvriendelijk portaal. Ons portaal biedt ondersteuning om op een moderne manier kwalitatief goed en doelmatig onderwijs te bieden. Dit betekent dat deze online leer- en werkomgeving op de eerste plaats aansluit bij het primaire proces om onderwijs te geven met een optimaal leerrendement. Maar het RathoPortaal is ook zo ontwikkeld dat deze aansluit bij de ICT-visie die een school heeft voor het secundaire proces, namelijk het doelmatig organiseren, sturen en verantwoorden van het onderwijsleerproces. 

Vanuit Ratho zijn onze onderwijs- en ICT-specialisten continu bezig met de doorontwikkeling van het portaal. Ons doel is om een zo gebruiksvriendelijk, intuïtief, betrouwbaar, veilig, beheersbaar en efficiënt mogelijke omgeving voor alle verschillende soorten gebruikers te realiseren.

De 5 voordelen van het RathoPortaal

 1. Een toekomstgerichte- en gepersonaliseerde leeromgeving voor leerling en leerkracht
 2. Een eenvoudige manier om online samenwerken en communiceren mogelijk te maken
 3. Eén online portaal dat bereikbaar is ongeacht waar je bent, of op welk apparaat je werkt
 4. Directe toegang tot al je bestanden applicaties en snelkoppelingen via Single Sign-On
 5. Eén omgeving waarin alles centraal geregeld wordt, gebaseerd om 21 eeuwse vaardigheden

Het RathoPortaal, hoe het werkt

 

Leerling login

Voor leerlingen zijn er twee loginmogelijkheden binnen het RathoPortaal:

 1. Speciaal voor onderbouwleerlingen is er een plaatjes-login beschikbaar. Door middel van foto's herkennen ook de jongste leerlingen hun eigen account. Elke leerling krijgt een plaatje toegewezen dat functioneert als wachtwoord, wat handig is voor degenen die nog niet kunnen lezen of schrijven.
 2. Midden- en bovenbouwleerlingen loggen makkelijk in via een standaard login. Deze account zijn ook automatisch gekoppeld met Microsoft 365.

 Inlogschermen_RP

Leerling startpagina

Nadat de leerling is ingelogd, komt deze automatisch op de startpagina terecht. De startpagina beschikt over intuïtieve en efficiënte functies, waardoor de leerling met een enkele klik direct aan de slag kan. Ook is er direct een Single Sign On (SSO) gerealiseerd met Microsoft 365 en Basispoort.

 Leerling_Starpagina_RP

Medewerkers startpagina

Leerkrachten en ondersteunend personeel loggen ook eenvoudig in via een Microsoft 365 account waarna de startpagina in beeld komt. naast de tools die beschikbaar zijn voor leerlingen, heeft de leerkracht nog enkele extra handige mogelijkheden. Bijvoorbeeld de 'mijn leerlingpagina' waar een leerkracht eenvoudig de instellingen van een groep leerlingen beheert. 

RP leerkracht
RP leerkracht 3
RP leerkracht 4
RP leerkracht 6
RP leerkracht 7

Online klasbeheer

Als leerkracht heb je directe beheermogelijkheden voor de klas of groep. Je beheert hier eenvoudig de instellingen van een één, enkele leerlingen of de gehele groep, zoals het instellen van groepsprogramma, het resetten van een wachtwoord of het meekijken op een werkplek.RP leerkracht 2    RP leerkracht 9

 

Beheer het RathoPortaal met de RathoManager

Functioneel beheer, eenvoudig zelf veel voorkomende zaken doorvoeren

Met de RathoManager heb je als organisatie een eigen Cloudbased beheertool in handen waarmee de functioneel beheerder van de school (ICT-Coördinator/ iCoach)  eenvoudig zelf de meest voorkomende zaken doorvoert. 

De omgeving is functioneel opgezet, zodat je eenvoudig overzicht krijgt in gebruikers-accounts, werkplekken, groepsinstellingen en gebruikte programma's. Ook kun je op een intuïtieve manier zelf veel voorkomende aanpassingen en wijzigingen direct doorvoeren.

FAQ RathoPortaal & RathoManager

 

Welke vragen kunnen wij voor jou beantwoorden?


Elk jaar sturen we voordat de zomervakantie start een 'Zomervakantie Checklist' waarin aandachtspunten en actie staan die belangrijk zijn voor een soepele (administratieve) start van het nieuwe schooljaar.

De functioneel beheerder (ICT-coördinator/ iCoach) van de school heeft toegang tot de RathoManager. Hij/ zij kan in deze beheeromgeving vaak direct bepaalde zaken aanpassen en oplossen, waardoor je meteen geholpen bent.

LET OP: als je toegang wilt tot de handleidingen die onder de links te vinden zijn, moet je ingelogd zijn. 

Waar vind ik de handleidingen of hulp voor het RathoPortaal?
De helppagina voor leerkrachten in het RathoPortaal vind je via het vraagteken naast de profielknop.
Waar vind ik de handleidingen of hulp voor de RathoManager?

De helppagina voor leerkrachten van de RathoManager vind je via het vraagteken onder de profielknop.

Ik wil een overzicht van acties voor een goede inrichting en start van de onderwijsleeromgeving

In deze algemene handleiding vind je de acties en werkwijze om alles met betrekking tot het RathoPortaal en de RathoManager optimaal in te stellen aan het begin van een nieuw schooljaar.

Ik wil mijn eigen wachtwoord opnieuw instellen
 • Login binnen het RathoPortaal in en selecteer onder je profielknop de optie "Wachtwoord wijzigen"
 • Kun je niet meer inloggen met je oude wachtwoord, neem dan contact op met de ICT-coördinator van de school. Deze kan in de RathoManager zien of je account nog actief is en eventueel vanuit daar een wachtwoordreset uitvoeren
Ik wil de wachtwoorden van mijn leerlingen resetten
Ik wil de instellingen van de RathoPortalen van mijn leerlingen instellen
Ik kan als medewerker niet meer inloggen met mijn Microsoft-account

Na een jaarovergang worden medewerkers vanuit het LAS (ParnasSys/ Esis) gesynchroniseerd. Als deze vorig jaar wel aan een lesgroep gekoppeld was en dit schooljaar niet meer, kan het zijn dat het account geblokkeerd is. Dit is een veiligheidsinstellingen om te voorkomen dat medewerkers die niet meer werken voor de school/ stichting nog toegang hebben tot de diverse systemen.

 1. Neem contact op met de administratie van de school, zodat ze je account binnen het LAS weer koppelen aan een lesgroep, de volgende dag is deze weer actief binnen de diverse systemen
 2. Neem contact op met de bovenschoolse ICT-er als bovenstaande niet wenselijk/ mogelijk is. Deze kan geblokkeerde accounts ook direct handmatig activeren.
Ik wil als teameigenaar inzicht en aandachtspunten voor het nieuwe schooljaar

In deze handleiding hebben we een overzicht gemaakt van acties en aandachtspunten die vaak uitgevoerd worden in Microsoft Teams als voorbereiding voor het nieuwe schooljaar.

Ik wil de leden van een distributielijst aanpassen

De eigenaar van de distributielijst kan met behulp van deze handleiding zelf de leden beheren en aanpassen

Ik wil de leden van een Team aanpassen

De eigenaar van het Team kan met behulp van deze handleiding van Microsoft zelf leden beheren en aanpassen.

Ik geef graag een demo
Ik help je om het maximale uit het RathoPortaal en de RathoManager te halen. Boek een vrijblijvende demo!

Aryon Hooijmaijers

Wat zeggen opdrachtgevers?

Icon-Ratho open-double-quote-sans-left

Welke IT-uitdaging heb jij?

Wil je een vrijblijvend gesprek? Neem dan contact op met ons!