5 stappen voor een goede voorbereiding op security-incidenten

DELEN

Bereid je voor op security-incidenten

Het is algemeen bekend dat beveiligings-incidenten steeds vaker voorkomen bij organisaties, helaas is het alledaags nieuws. Dus de vraag is niet meer OF je ermee te maken gaat krijgen, maar wanneer. Beperk de schade aan jouw organisatie en bereid je goed voor op een mogelijke (ver)storing, datalek of cyberaanval met een vooraf goed doordacht plan; een incident-responsplan! Dit plan hebben wij voor jou, zodat je goed bent voorbereid op security-incidenten en, mocht het nodig zijn, snel en effectief kunt handelen als er toch een incident plaatsvindt.


Hoe ontstond het incident-responsplan? 

Het idee voor dit stappenplan is tot stand gekomen tijdens de Ratho Experience Day op 4 november 2022. Hier vertelden Mathijs Verschuuren (onze partner Whitehats) en ik over de gevolgen van een incident en de mogelijke stappen die men zelf kon zetten om een hacker buiten het netwerk te houden, zonder dat dit ten koste hoeft te gaan van productiviteit. Vanuit de aanwezige deelnemers kwam de vraag om deze aanpak uit te werken in een toepasbaar stappenplan. Dat hebben we gedaan! Hiermee leer je medewerkers welke procedures ze moeten volgen om te voorkomen dat er een security-incident plaatsvindt én zodat zij weten welke stappen ze moeten volgen om de mogelijke schade te beperken als er toch een incident plaats heeft gevonden.
                                                                           

Download het incident-responsplan gratis

Dit stappenplan hebben we vormgegeven als een infographic die we echter niet alleen willen delen met de deelnemers en onze huidige opdrachtgevers. We willen graag dat iedereen hier gebruik van kan maken. Mocht je goed voorbereid willen zijn of in aanraking komen met een datalek of cyberaanval hebben wij de stappen, verwerkt in een overzichtelijke infographic die jij gratis kunt downloaden en delen. Een incident-responsplan bestaat uit:

  • Voorbereiding;
  • Identificatie en analyse;
  • Inperking en uitroeiing;
  • Recovery;
  • Lessons learned.

Infographic downloaden