Waarom zou je overstappen naar Windows 11?

DELEN

Windows kondigde op 24 juni 2021 de komst van Windows 11 al aan en deze nieuwe versie kwam  5 oktober 2021 uit. Een nieuwe versie van het Windows operating systeem met nieuwe mogelijkheden. Maar moet je dan ook direct overstappen?  

Ik schrijf dit blog omdat we merken dat er momenteel vragen worden gesteld of het nodig is om nu al over te stappen naar Windows 11. Ons standpunt is dat je niet meteen hoeft over te springen. Eén van de redenen hiervoor is dat Windows 10 nog zeker tot 14 oktober 2025 wordt ondersteund (dit geldt voor de versies Home, Pro, Education en Enterprise) en dat we dus niet meteen over (moeten) springen op Windows 11. In dit bericht leggen we graag uit hoe wij omgaan met deze transitie. 

 

Wanneer stopt de support op Windows 10?


Microsoft heeft dus aangekondigd dat vanaf 14 oktober 2025 de support op Windows 10 stopt. Pas dan zouden er problemen kunnen ontstaan bijvoorbeeld qua beveiliging. Er is momenteel dus nog geen noodzaak en er is voldoende tijd om voorbereidingen te treffen. Binnen Ratho testen diverse collega’s al geruime tijd met de nieuwe Windows 11 versie. Hiermee hebben we kennis en ervaring opgebouwd waarmee we jou beter van dienst kunnen zijn. Als je dit wenst gaan deze collega’s het gesprek aan met jou als opdrachtgever over de mogelijkheden en onmogelijkheden voor een mogelijke transitie. Dat kan op de volgende manieren:

  • Stapsgewijs overstappen
    Wij doen dit organisch wanneer wij nieuwe installaties uitvoeren en je medewerkers kunnen kiezen om met Windows 10 te blijven werken of meteen al over willen stappen naar Windows 11.
  • Geheel overstappen
    Alle beheersystemen ondersteunen in elk geval Windows 11 dus wij kunnen jouw organisatie geheel overzetten naar Windows 11.
Wij staan open om het met jou te hebben over de voordelen die het voor jouw organisatie kan bieden. 

 

Wat zijn de grootste verschillen tussen Windows 10 en Windows 11?

  1. Wat meteen opviel is dat vooral het ‘gebruikers gedeelte’ er anders uitziet. Het startmenu is veranderd waarbij je voor sommige zaken nét even anders moet zoeken en kijken.
  2. Het startmenu, dat bij Windows 10 standaard in het midden staat, heeft bijvoorbeeld een andere look-and-feel gekregen en dat is aan de voorkant het grootste verschil.
  3. Aan de achterkant werken sommige onderdelen net even sneller en beter. 
In dit aanvullende blog vind je nog meer features en achtergrondinformatie: Windows 11 komt eraan: wat zijn de nieuwste features? (aurelium.nl). 

 

Wat zijn de vereisten om over te stappen naar Windows 11? 

  • Het meest belangrijke is dat er in jouw device minimaal een TPM-Chip 2.0 aanwezig is voor de installatie. Zit deze er niet in, dan is er geen installatie mogelijk. Wij zullen bij onze hardware aankopen die we voor jouw doen hier ook op sturen. 
  • Wil jij controleren of jouw device al een TPM-chip heeft, bekijk dan met de servicetag (dit is een sticker) onder op jouw device op de website van de fabrikant. Ook als je zoekt op het merk en typenummer weet je welke hardware erin zit.
  • Verder kun je ook de volgende specificaties checken als het gaat om over te stappen naar Windows 11:  Windows 11 Specs and System Requirements | Microsoft).  

  • Vanuit Microsoft is er een tool beschikbaar welke kan inventariseren of je systeem geschikt is. Deze kun je hier downloaden: PC Health Check App: https://aka.ms/GetPCHealthCheckApp  

Meer informatie of vragen? 

 
Heb je vragen, stel ze dan aan onze helpdesk via helpdesk@ratho.nl of bel 040 2370 426. Of als je vragen hebt over een mogelijke transitie van Windows 10 naar Windows 11 dan kan ook jouw vaste contactpersoon je natuurlijk helpen met de eerste keuzes.